Jag heter Andreas och jag älskar allt som har med kreativitet att göra. Det är därför jag är rörkrökare.

Skapande och rör

Men hur går det ihop tänker du. Inte så konstigt. Mitt yrke är problemlösare. Ibland går problemet att lösa med något som är standard. Men lika ofta krävs det en specialare och då är det bra att kunna tänka utanför boxen. Och att kunna svetsa. Och jag är grym på båda.

Jag har jobbat med det här i hela mitt liv men möter ständigt nya utmaningar och problem som jag inte stött på tidigare. Det bästa jag vet är att kunna lösa ett riktigt knivigt problem och se lättnaden i mina kunders ansikten när jag fixat något som de själva inte klarar, räddat läget när det gått åt skogen, så att livet kan återgå till det normala. En fungerande vardag.

Det är inte så att jag har nån slags jour jämt, men om jag finns i närheten och det verkligen brinner, så kommer jag och hjälper till. Även om det är söndag. Det läcker ju inte mindre bara för att det råkar vara helg …

Om mig

Jag har alltid varit teknisk och tyckt om att arbeta med händerna. Gillar att ta isär saker och sätta ihop igen. Laga, fixa, lösa, klura ut. Jag gillar all form av hantverk, renoverar på vårt hus, snickrar möbler och uppfinner nya saker som kan göra livet enklare.

När jag får en idé är det inte som min fru misstänker, att det slår ner som en blixt från klar himmel. Tvärtom. Jag går för det mesta och klurar ganska länge på en ny idé. Men när den växt klart, då jädrar i min låda händer det grejer.

Min bror och jag

Okej, vi tar det från början. Min äldre bror, som var min idol under uppväxten, är också rörkrökare. Han är brottare, en cool kille och en stabil farsa. Så det kanske inte är någon slump att jag också blev både brottare och rörkrökare.

Jag började brottas som sexåring och är tränare för ett brottarlag där en av mina söner tränar. Att få möta ungar och deras föräldrar i både träning och tävling och se hur de utvecklas och har kul, ger mig energi och ork till annat i vardagen.

På landet hjälper man varandra

Jag är en stolt lantis. Jag växte upp på landet och bor numera i Stackhult i Målsryd utanför Borås. Det är mitt i spenaten i gammal kulturbygd där det bott människor väldigt länge. Men det passar mig och min familj perfekt. Här bor vi nära naturen, här hjälper man varandra när det behövs och mina barn lär sig att det finns mer än att bara gå in i en affär för att få det man behöver. Och jag är övertygad om att de kommer att bli bra människor som kommer att kunna ta hand om sig själva och andra.

Miljön och vattnet

Att bo på landet, att använda det som finns, laga och återanvända, byta grejer med varandra och vara rädd om de resurser vi har, är viktigt för mig. Det mesta går att reparera och återvinna och det är viktigt att leva nära naturen och så resurssnålt som det bara går. När jag jobbar så är det med något som vi tar för givet i Sverige. Tillgången till rent vatten. Men för väldigt många människor är det inte så. Miljoner människor världen runt saknar just det mest självklara, rent vatten.

Feminist

Jag är feminist. Nej, jag fattar, du tror mig inte riktigt. Jag vet. Skägget, tatueringarna, kläderna, stuket. Men jag är en stabil kille, precis som min brorsa. Och stabila killar trycker inte ner andra. Vi gillar jämlikhet och har fattat att om ena halvan av ett land trycker ner den andra så blir det bara skit. Som Bamse säger – ”Om man är stor och stark ska man vara snäll.”

Det är därför jag aktivt stöttar Min berättelse som du kan läsa mer om på Instagram som drivs av Frida Hedin. @minberattelse..